HET virus

Bij de eerste nieuwsberichten was mijn gedachte;

“natuurlijk is je gezondheid niet vanzelfsprekend”.

#Individucoaching

Ineens ervaren miljoenen mensen wat sommige van ons als normaal ervaren. Niets in het leven is zeker.

Een life event zoals deze uitbraak heeft gevolgen die nog lang zijn effect hebben op wat wij als normaal ervaarden. Vandaag werd bekend gemaakt dat alle scholen in Nederland zijn deuren sluiten gedurende in ieder geval drie weken. Net als alle restaurants en cafés. Een drastische maatregel om verdere verspreiding hopelijk tegen te gaan.

Iedereen heeft wel een mening over wat er gaande is. De één gaat er laconiek mee om en vindt het overdreven, de ander is zijn voorraden aan het aanvullen alsof we in een oorlog zijn beland. We vinden allemaal weer iets van het gedrag van de ander. Hebben moeite met snappen waarom iemand doet wat hij doet.

Er is de angst van het onbekende, wat Nu? Wat nou als…. En hoe dan verder…..

Het bekende is ineens anders dan “normaal”. Hoe ga je daar mee om? Het voelt voor velen alsof er een grote pauze knop is ingedrukt. De tijd tikt door maar om ons heen komt het stil te staan. Voor degene die nu werkzaam is in de zorg gelden dezelfde maatregelen als het gaat om dichte scholen en cafés. Thuiswerken en de kinderen opvangen is echter geen optie. Dit is het moment waarop je zorgverlening naar een ander niveau brengt. In het ergste geval kan het zo ver komen dat we zorg moeten weigeren aan die geen die minder kans heeft om te genezen.

We worden gedwongen om kleiner te denken, wat nou als al het vanzelfsprekende niet meer zo vanzelfsprekend is? Hoe gaan we daar mee om?

Als coach begeleid ik mensen die dit gevoel maar al te goed kennen. De invloed van een life event of crisis is vaak de aanleiding tot coaching en dus persoonlijke groei. Dit virus en al zijn gevolgen zal leiden tot persoonlijke groei bij velen. We worden gedwongen om al het “normale” opnieuw te beoordelen. Iemand drie zoenen geven, je kinderen naar school brengen, dagelijks in de file staan, vergaderingen bijwonen, feestjes bezoeken, op vakantie gaan en zelfs boodschappen doen is nu niet meer als “normaal”.

Het is onmogelijk om na dit alles deze zaken nog als “normaal” te ervaren. Net als de generatie die de oorlog heeft meegemaakt, mensen die oog in oog hebben gestaan met de dood, een dierbare hebben verloren, hun baan zijn verloren of welke vorm dan ook van zekerheid in het leven hebben verloren.

Dat iets nu anders is dan we gewend zijn voelt in eerste instantie als verraad, een deuk in ons vertrouwen. We zijn boos, kwetsbaar, ontdaan of verbaasd. Door deze verandering voelen we emoties die er anders niet of in mindere mate waren. En dat is dus helemaal oké, het mag er zijn. Voor jou is dit onbekend en heeft het een effect op jouw “normaal”. Daar mag je best wel wat van vinden. Je mag boos zijn, bang of wat dan ook. Er is niemand die bepaald hoe jij je mag voelen, sterker nog je hebt er zelf amper invloed op. Als jij wilt hamsteren omdat je bang bent dat je anders geen spullen meer hebt, prima, dan is dat wat jij nu voelt en het gedrag wat daar bij past. Als jij boos bent omdat je economisch een flinke tegenslag gaat krijgen door het alles, dan mag dat.

Wat je met deze emoties en gedachtes wilt doen is aan jou. Wil je de angst laten overheersen en bang zijn dat je straks zonder levensmiddelen zit? Wil jij je zorgen maken over je toekomst omdat die momenteel erg onzeker is?

Wat ik wil zeggen is; oordeel niet! Iedereen is anders, ieder zijn “normaal” is anders. Heb respect voor elkaar. Nu, juist nu, hebben we elkaar nodig. Jij mag voelen wat je voelt, zijn wie je bent. En laat elkaar alsjeblieft in zijn of haar waarde.

#individucoaching

Heb jij het moeilijk met de effecten die Het virus op jouw “normaal” heeft dan help ik je graag. Vrijblijvend een persoonlijke kennismaking aangaan is een optie maar ook stel ik mij telefonisch, via mail of skype beschikbaar voor een ieder die behoefte heeft aan perspectief in deze toch wel bizarre tijd.

Aan iedereen die dit leest veel gezondheid toegewenst.

Groet,

Debbie de Jong

wees liefdevol #individu

www.individucoaching.nl

06 28560924

0

Geef een reactie